Saldējums

 Saldējums


Saldējums ir uzputots un saldēts pārtikas produkts, ko pamatā gatavo no pienasaldā krējuma, kā arī augļu un ogu sulas vai biezeņa. Kā piedevas saldējumam var pievienot dažādas garšvielas, svaigus vai žāvētus augļus, riekstusolasolu pulverikafijukakaošokolādiiesaluvanilīnukanēlicitronskābi u.c. Lai saldējumam būtu viendabīga konsistence un ražošanas laikā neveidotos lieli ledus kristāli, tiem pievieno stabilizatorus, no kuriem izplatītākie ir agarsalginātikaragenīnsželatīnsciete un nātrija kazeināti.

Par saldējumu:
Pirmo saldējuma rūpnīcu atvēra 1851. gadā Baltimorā ASV.
Visi saldējumi var saturēt glutēna, zemesriekstu, riekstu, sojas un olu daļiņas.
Latvijā ir 2 saldējumu ražotnes, kurās gatavo vairāk par 400 dažādiem saldējumiem.
Saldējuma ražotnes Latvijā - "Rīgas piena kombināts" un "Valmieras piens".



Sastāvdaļas:

500 ml saldā krējuma vai piena

6 olu dzeltenumi

Apmēram 100 gr cukura

Ogas(mellenes, zemenes, ķirši, upenes u.c.)

Pagatavošana:
Olu dzeltenumus sakuļ ar 2/3 cukuru. Liek vārīties saldo krējumu, pievieno atlikušo cukuru un vāra līdz vārīšanās temperatūrai. Kad saldais krējums uzkarsis, to lēnām lej olu dzeltenumos, visu laiku maisot.Tad visu lej atpakaļ katliņā un karsē līdz vārīšanās temperatūrai, nekādā gadījumā neļaujot sākt vārīties. Karsējot maisa, masa nedaudz sabiezē. Atdzesē istabas temperatūrā, pēc tam liek dzesēties ledusskapī, tikmēr sablenderē ogas. Kad saldējuma masa ir atdzesēta, tai pievieno sasmalcinātās ogas. Masu ik pa laikam jāmaisa, jākuļ, lai sasaltu vienmērīgi, un neveidotos ledus kristāli. 
Kad saldējums saldētavā sasalis to var pasnigt un nogaršot!


Komentāri